Stawki podatku akcyzowego od produktów alkoholowych na lata 2022 – 2027 zostały wprowadzone w dość dużym pośpiechu 9 grudnia 2021 roku. Wtedy to Sejm RP przyjął ustawę o zmianie ustawy o podatku akcyzowym oraz niektórych innych ustaw.
I jak to zwykle z akcyzą bywa, sprawa jest dość zagmatwana. Wprowadzono bowiem nowe, podwyższone stawki akcyzy, ale pełną wysokość będą one osiągać stopniowo, w latach 2022 – 2027. Ponadto, dla pewnej grupy producentów napojów alkoholowych wspomniana ustawa przewiduje 50% bonusy.
Przeanalizujemy dziś zmiany w stawkach podatku akcyzowego w podziale na poszczególne rodzaje napojów alkoholowych, oraz przyjrzymy się bliżej wspomnianej uldze 50%, czy jest to realna obniżka podatku czy wyłącznie zabieg propagandowy.
STAWKI PODATKU AKCYZOWEGO NA PIWO
Podstawą opodatkowania piwa jest liczba hektolitrów gotowego wyrobu na 1 stopień Plato.
Stawka akcyzy na piwo w roku 2021 wynosiła 8,57 zł od 1 hektolitra za każdy stopień Plato gotowego wyrobu.
Nowa stawka akcyzy na piwo wynosi 12,04 zł od 1 hektolitra za każdy stopień Plato gotowego wyrobu. Przy czym podwyżka akcyzy będzie wprowadzana etapami:
- 2022 r. – 9,43 zł od 1 hektolitra za każdy stopień Plato gotowego wyrobu,
- 2023 r. – 9,90 zł od 1 hektolitra za każdy stopień Plato gotowego wyrobu,
- 2024 r. – 10,40 zł od 1 hektolitra za każdy stopień Plato gotowego wyrobu,
- 2025 r. – 10,92 zł od 1 hektolitra za każdy stopień Plato gotowego wyrobu,
- 2026 r. – 11,47 zł od 1 hektolitra za każdy stopień Plato gotowego wyrobu;
STAWKI PODATKU AKCYZOWEGO NA WINO
Podstawą opodatkowania wina jest liczba hektolitrów gotowego wyrobu.
Stawka akcyzy na wino w roku 2021 wynosiła 174,00 zł od 1 hektolitra gotowego wyrobu.
Nowa stawka akcyzy na wino to 245,00 zł od 1 hektolitra gotowego wyrobu. Podwyżka akcyzy będzie wprowadzana w następujący sposób:
- 2022 r. – 191,00 zł od 1 hektolitra gotowego wyrobu,
- 2023 r. – 201,00 zł od 1 hektolitra gotowego wyrobu,
- 2024 r. – 211,00 zł od 1 hektolitra gotowego wyrobu,
- 2025 r. – 222,00 zł od 1 hektolitra gotowego wyrobu,
- 2026 r. – 233,00 zł od 1 hektolitra gotowego wyrobu;
STAWKI PODATKU AKCYZOWEGO NA NAPOJE FERMENTOWANE
Dotychczasowe stawki akcyzy na napoje fermentowane (cydry, perry, miody pitne, wina owocowe i podobne) wynosiły:
Dla cydru i perry o rzeczywistej objętościowej mocy alkoholu nieprzekraczającej 5,0% objętości – 97,00 zł od 1 hektolitra gotowego wyrobu.
Na pozostałe napoje fermentowane – 174,00 zł od 1 hektolitra gotowego wyrobu.
Po 1 stycznia 2022 stawka na pozostałe napoje fermentowane wynosi 245,00 zł od 1 hektolitra gotowego wyrobu.
Przy czym w najbliższych latach będzie to:
- 2022 r. – 191,00 zł od 1 hektolitra gotowego wyrobu,
- 2023 r. – 201,00 zł od 1 hektolitra gotowego wyrobu,
- 2024 r. – 211,00 zł od 1 hektolitra gotowego wyrobu,
- 2025 r. – 222,00 zł od 1 hektolitra gotowego wyrobu,
- 2026 r. – 233,00 zł od 1 hektolitra gotowego wyrobu;
STAWKI PODATKU AKCYZOWEGO NA WYROBY POŚREDNIE
Podstawą opodatkowania wyrobów pośrednich (np. wina likierowe) jest liczba hektolitrów gotowego wyrobu.
Do końca roku 2021 stawka akcyzy na wyroby pośrednie wynosiła 350,00 zł od 1 hektolitra gotowego wyrobu.
Nowa stawka akcyzy na wyroby pośrednie wynosić będzie 490,00 zł od 1 hektolitra gotowego wyrobu. Do tej kwoty dojdziemy stopniowo.
- 2022 r. – 385,00 zł od 1 hektolitra gotowego wyrobu,
- 2023 r. – 404,00 zł od 1 hektolitra gotowego wyrobu,
- 2024 r. – 424,00 zł od 1 hektolitra gotowego wyrobu,
- 2025 r. – 445,00 zł od 1 hektolitra gotowego wyrobu,
- 2026 r. – 467,00 zł od 1 hektolitra gotowego wyrobu.
STAWKI PODATKU AKCYZOWEGO NA ALKOHOL ETYLOWY I NAPOJE SPIRYTUSOWE
Stawka akcyzy na alkohol etylowy w roku 2021 wynosiła 6275,00 zł od 1 hektolitra alkoholu etylowego 100% vol. zawartego w gotowym wyrobie.
Po zmianie stawka akcyzy na alkohol etylowy wynosi 8811,00 zł od 1 hektolitr alkoholu etylowego 100% vol. zawartego w gotowym wyrobie.
I tu również stawka będzie zwiększana stopniowo:
- 2022 r. – 6903,00 zł od 1 hektolitra alkoholu etylowego 100% vol. zawartego w gotowym wyrobie,
- 2023 r. – 7248,00 zł od 1 hektolitra alkoholu etylowego 100% vol. zawartego w gotowym wyrobie,
- 2024 r. – 7610,00 zł od 1 hektolitra alkoholu etylowego 100% vol. zawartego w gotowym wyrobie,
- 2025 r. – 7991,00 zł od 1 hektolitra alkoholu etylowego 100% vol. zawartego w gotowym wyrobie,
- 2026 r. – 8391,00 zł od 1 hektolitra alkoholu etylowego 100% vol. zawartego w gotowym wyrobie;
ULGA 50%
Dla alkoholu etylowego i napojów spirytusowych, podobnie jak dla wina i napojów fermentowanych oraz wyrobów pośrednich, postanowiono wprowadzić dość szeroko nagłaśnianą ulgę 50%. Mówi o tym art. 93 ust. 5, który możemy znaleźć w tekście jednolitym przyjętej 9 grudnia ustawy.
„Stawka akcyzy na alkohol etylowy wyprodukowany przez gorzelnie należące do producentów owoców produkujące rocznie ponad 10 hektolitrów alkoholu etylowego z owoców dostarczanych im przez producentów owoców pochodzących z ich upraw własnych lub osób z nimi zamieszkujących i utrzymujących się wspólnie wynosi 50% stawki akcyzy, o której mowa w ust. 4, z ograniczeniem jej stosowania do 30 litrów 100% vol. alkoholu etylowego w roku kalendarzowym na producenta owoców i osób z nim zamieszkujących i utrzymujących się wspólnie, przeznaczonego wyłącznie do jego konsumpcji własnej.”
Dla lepszego zrozumienia zapisu wypiszmy warunki jaki musi spełnić producent (łącznie):
- gorzelnia musi należeć do producenta owoców
- gorzelnia musi produkować rocznie ponad 10 hektolitrów alkoholu etylowego
- alkohol ten musi powstać z owoców
- owoce te muszą być dostarczane przez innych producentów owoców
- owoce muszą pochodzić nadto z ich upraw własnych lub upraw osób z nimi zamieszkujących i utrzymujących się wspólnie
- stawkę możemy zastosować maksymalnie do 30 litrów 100% alkoholu
- alkohol ten musi skonsumować sam producent lub osoba z nim mieszkająca z którą się wspólnie utrzymuje
Być może jest to wina pośpiechu przy wprowadzaniu przepisów ale wygląda na to, że gorzelnik, który obligatoryjnie musi być producentem owoców nie może zastosować obniżonej stawki jeśli produkuje alkohol etylowy z własnych owoców!!! Nawet zakładając, że jest to pomyłka ustawodawcy, to i tak trzeba zauważyć dwie okoliczności, które sprawiają, że ulga to zabieg jedynie propagandowy:
- 50% zniżkę będzie można wykorzystać jedynie do 30 litrów (100 butelek) 100% alkoholu etylowego w całym roku;
- Rabat na poziomie 2000 zł na jedną gorzelnię w skali roku i to pod warunkiem konsumpcji własnej nie wydaje się zbyt atrakcyjnym rozwiązaniem pod względem finansowym;
Proste Cło na trudne sprawy
Zagadnienia akcyzowe należą do najtrudniejszych spraw w codziennej pracy agentów celnych. Aby je dobrze rozumieć i prawidłowo interpretować trzeba nie tylko doświadczenia i wiedzy typowo prawniczej – bardzo ważne jest ponadto śledzenie aktualnych zmian w całym gąszczu ciągle zmieniających się przepisów. To właśnie chcemy robić i robimy na naszym blogu. Podejmujemy więc świadomie trudne sprawy i staramy się je wyjaśniać w przystępny sposób. Jesteśmy oczywiście otwarci na sugestie naszych czytelników, dlatego zapraszamy do kontaktu i zgłaszania tematów, które budzą wątpliwości. Chętnie się im przyjrzymy 🙂 kontakt Proste Cło